top of page
4A6A6021-aflogo.jpg
4A6A6265-af.jpg

Geboorteverhaal Eline

 

Het is maandag 31 augustus. Desiree is vandaag 3 dagen over tijd. Het is 18:15 als ze via de app laat weten dat ze echt een beroerde dag heeft. Niet fit, heel misselijk en de baby trapt echt zo hard! De Verloskundige is nog even gebeld maar die verwacht verder geen gekke dingen. Ik krijg nog een fotootje van de grote blote buik in de spiegel, afwachten maar weer.

 

Om 21:45 komt er weer een appje. Ik open het en zie een print screen van een weeën timer app. “Oeh!!! Ze heeft weeën” zeg ik hardop. 20 minuutjes later appt haar man Cleo dat de verloskundige komt checken. Er schieten 2 dingen door mijn hoofd. 1: als de verloskundige moet komen is het serieus, Desiree is geen loos alarm beller… en 2: Cleo appt, dat betekent dat Desiree te druk is met de weeën om zelf nog te appen!

 

Ik app terug dat ik graag hoor wat de verloskundige straks constateert. Ondertussen ga ik boven mijn kleding vast pakken, ik was al lekker in bad geweest en zat in pyjama op de bank. Mijn telefoon mik ik snel nog even in de oplader om helemaal vol te laden, ik check mijn cameratas nog een keertje. Krukje staat klaar, flesje drinken in m’n tas. Check… ik ben er klaar voor. 

 

Nog voor ik kan besluiten of ik mij alvast zal aankleden komt er om 22:25 een appje van Cleo: KOMEN, 7 CM!!

Ik krijg een lichte paniek aanval en vlieg in mijn kleren (voor de oplettende volger, de laatste keer dat ik een appje kreeg van een bevalling van 8 cm was ik te laat!!) Deze bevalling was gelukkig in het dorp dus ik had er alle vertrouwen in. Peter gooide vast mijn tas in de auto en weg was ik. Met 80 km/u scheurde ik over de drempels in het dorp en exact 7 minuten na het appje stond ik aangekleed en wel voor de deur. (op mijn riem na, die was ik vergeten).

 

“Ik ben er!” zei ik toen ik de woonkamer binnen kwam. “ bek dicht!” was het antwoord van de puffende Desiree. Ik moest zo lachen van binnen, ze had dit al weken geleden verteld. “Als ik een wee heb moet iedereen stil zijn, dat wilde ik de vorige keer ook, ik ben dan waarschijnlijk niet meer heel aardig”. Ze zuchtte de wee krachtig weg en daarna kwam er een “ah, fijn dat je er bent”. Ik hees mijn broek voor de 30ste keer op en pakte mijn camera en ging aan de slag.

 

De verloskundige checkte regelmatig de hardslag van de baby en merkte dat het hard ging. Niet veel later was er al 8 cm ontsluiting. In de woonkamer stond een groot beval bad. Het vullen was nog maar net begonnen dus het was een race tegen de klok om het grote bad op tijd gevuld te krijgen. Desiree ging er vast in zitten in de hoop dat het warme water alvast wat verlichting zou bieden. Met haar knieën op de grond hing ze over de rand van het bad in de armen van Cleo, welke op een ienimini stoeltje van zoontje Thijs zat. Het was de perfecte hoogte om steun te bieden en samen pufte ze zich door de laatste 2 centimeter heen. 

 

Het bad zat vol genoeg en om de kruiken voor de baby alvast met kokend water te vullen koppelde de verloskundige even de slang van de kraan af. We hadden alleen niet door dat er een golf aan water nu over de vloer in de keuken en de woonkamer stroomde tot ik ineens hele natte sokken had. Snel gooide we handdoeken over de vloer en Desiree zuchtte met haar laatste adem voor de wee: “is PVC, boeit niet!”. Ik mikte mijn doorweekte sokken in een hoekje, en weer door! 

 

Het was zo ver, er mocht geperst gaan worden. Desiree pakte Cleo stevig vast en gaf alles wat ze in zich had. Na een paar weeën stond het hoofdje. Door het troebele water zag ik een mondje en neusje. Nog altijd op haar knieën gaf ze haar laatste oerkracht en daar was de rest van het lijfje. Onder water pakte ze zelf aan de voorkant haar baby aan en hielp haar langzaam boven water komen. Zo rustig, zo kalm. Oogjes gingen open en een prachtig meisje, helemaal onder het huidsmeer lag in Desiree haar armen. 

 

Om 23:40 uur werd Eline Isabel Boessenkool geboren, een flinke dame van 4135 gram. Niemand wist nog dat er een meisje zou komen dus de roze muisjes konden van de plank gehaald worden. Na een tijdje huid op huid contact in bad werd het tijd om naar de bank te verplaatsen waar vlot de placenta werd geboren. Ondertussen hapte Eline perfect aan en dronk haar eerst borstvoeding. 

 

Toen hoorde we grote broer Thijs boven roepen die al die tijd heerlijk had doorgeslapen. Cleo haalde hem naar beneden en ontmoeten voor het eerst zijn kleine zusje. Bij mama op schoot keek hij aandachtig terwijl Cleo zijn kersverse dochter kleertjes aan trok. Ook Thijs had wel trek in een beschuitje! 

 

Het was precies zoals ze had gewild. Bevallen thuis in bad, Thijs die lekker door zou slapen en dat alles prachtig op de foto laten vastleggen. Het was weer zo bijzonder om dit mee te mogen maken. Om 01:45 plukte ik mijn natte sokken uit de hoek, hapte nog een beschuitje weg en nam afscheid. Met een camera vol prachtige foto’s en een lijf vol adrenaline reed ik voldaan naar huis. 

 

Lieve Cleo, Desiree en Thijs,

Gefeliciteerd met jullie prachtige dochter en zusje, geniet van elkaar!

bottom of page