top of page
4A6A5085-Aflogo.jpg
4A6A5276-Aflogo.jpg

Geboorteverhaal Fedde

 

Het is maandag 11 januari. De Mama is vandaag al 41 weken en 5 dagen zwanger. In de middag heeft de verloskundige geprobeerd om de bevalling wat op gang te brengen met een poging tot strippen,

maar helaas is er nog helemaal geen ontsluiting.

 

Afwachten maar weer, deze baby zit schijnbaar nog prima! Diezelfde avond om 20:00 uur krijg ik een appje dat er dan toch echt weeën zijn! Heel licht en nog niet regelmatig, maar er gebeurt iets! Yes, denk ik, vanavond of vannacht mag ik dan eindelijk in actie komen!

 

Om 22:00 uur is de verloskundige langs geweest en heeft 3 á 4 cm geconstateerd, dat gaat dus de goede kant op! Maar omdat de weeën nog niet lang en sterk genoeg zijn besluit de verloskundige om 01:30 uur weer terug te komen als ze niet eerder wordt gebeld. Ik besluit daarom ook nog even thuis te blijven en kruip met een dekentje op de bank, mijn bed in lijkt me niet meer nodig. Ondertussen gaat mama in bad en houden we elkaar op de hoogte.

 

Het is 00:45 uur als ik de hond nog even uitlaat en dan besluit ik mijn tas te pakken en er vast heen te gaan. De verloskundige komt ook zo en dan kan ik meteen horen hoe het er voor staat. Als ik aan kom tref ik mama in het beval bad in de woonkamer en papa zit relaxt op de bank. De weeën zijn wel wat toegenomen en als er eentje komt keert ze even in zichzelf om hem op te vangen. Het warme bad voelt fijn en ze dobbert lekker.

Om 01:30 uur komt de verloskundige binnen. Na een tijdje observeren wordt er besloten de ontsluiting te checken. Helaas, nog weinig vordering. Er zit niets anders op dan rustig afwachten en het lichaam zijn gang te laten gaan. We kletsen wat en langzaam maar zeker worden de weeën dan toch heftiger en langer.

 

Tegen 03:00 uur wordt het echt hard werken voor mama. Er wordt besloten uit bad te gaan en nogmaals ontsluiting te checken, 6 cm zonder weeën en in een wee 8 cm. Dat geeft weer goede moed en mama besluit de komende weeën even buiten het bad op te vangen. Staand met haar armen tegen de muur lijkt de fijnste houding. Tijdens elke wee duwt papa de rug weeën weg door flinke druk uit te oefenen op haar onderrug. Een mooi stukje teamwork!

 

Rond 04:00 uur is het dan bijna zo ver, nog heel even en ze kunnen hun kindje vasthouden. Mama besluit het laatste stukje in het bad te gaan doen. Ik leg mijn camera even weg en help snel wat emmers heet water in het bad te doen terwijl de verloskundige de benodigde spullen klaarlegt. Ik ren nog even naar boven om wat mutsjes van de babykamer te halen. Op de gang kom ik oma tegen die bij hun dochter van 3 ligt te slapen. Nouja slapen, ze staat te stuiteren van spanning. “is het nu al zo ver!!??” Bijna!! Zeg ik en snel ga ik terug naar beneden.

 

Ik sta klaar om alles vast te leggen aan het voeteneinde van het bad. Papa helpt mama door de laatste heftige weeën heen. Nog 1 x persen en dan staat het hoofdje.

Door het heldere water zie ik een hoofdje verschijnen en nog geen seconde later wordt er om 04:12 een prachtig jongetje geboren met de naam Fedde.

 

Mama heeft hem zelf aangepakt en tilt hem boven water op haar borst. Fedde laat zich meteen goed horen en heeft een prachtig roze kleurtje. “Een dikke 10” hoor ik de verloskundige zeggen! Helemaal puntgaaf en met oogjes open wordt hij door papa en mama bewonderd. 1 minuut later stapt oma de woonkamer binnen. Er rollen tranen en er wordt geknuffeld. Dan wordt ook de grote zus wakker en komt beneden. Ze wordt overvallen door alle mensen in de woonkamer en weet niet wat haar overkomt. Meteen is ze weg van haar kleine broertje.

Al vlot wordt ook de placenta geboren. Met een matras op de bank wordt een lekker bedje gemaakt waar mama kan liggen. Als de navelstreng helemaal is uitgeklopt wordt deze door moeder en dochter doorgeknipt. Fedde wordt gewogen en nagekeken. Alles leg ik ondertussen vast. Daarna mag zijn grote zus hem vasthouden en ook Oma mag even knuffelen met haar nieuwe kleinzoon. Dan mag Fedde weer lekker warm bij mama op de borst en krijgt zijn eerste borstvoeding. Met haar dochter aan de ene kant en papa aan de andere kant is het prachtige gezin compleet en zit mijn taak er weer op.

 

Om 05:55 parkeer ik voor mijn deur… naar bed heeft wederom geen zin meer hihi! We slaan maar even een nachtje over. Het was weer magisch om mee te mogen maken.

 

Ik wens jullie heel veel geluk en liefde met zijn 4tjes!

4A6A5169-Aflogo.jpg
bottom of page